‘Stichting Lotje is van groot belang voor de stad’

‘Stichting Lotje is van groot belang voor de stad’

Precies op het moment dat het voortbestaan van Stichting Lotje dit jaar in gevaar kwam, hoorde het bestuur van Stichting Universitas over de doelstellingen van Lotje.

“We vonden het direct een prachtig, warm initiatief”, vertelt Hans Bergwerff, bestuurder van Universitas. “Stichting Lotje is van groot belang voor de stad. Toen de gemeente tot onze verbazing de subsidie stopzette, hebben wij meteen besloten om Lotje de komende jaren te steunen.”

Stichting Universitas is in het leven geroepen door een vrouw van inmiddels 103 jaar oud. Haar man is jaren geleden overleden. De vrouw leidt een teruggetrokken bestaan in Gelderland. Ze geniet van al het mooie werk waar haar stichting aan bijdraagt, maar ze blijft wel graag anoniem.

Bergwerff: “Met onze stichting willen wij mogelijk maken wat anders onmogelijk zou zijn, bijvoorbeeld projecten die humanitaire hulp leveren. Stichting Lotje draait, op een vaste manager na, volledig op vrijwilligers. Zij levert noodhulp aan veel mensen. Met onze steun worden de organisatiekosten van Stichting Lotje betaald.”

Volgens Bergwerff werkt Stichting Lotje op een dusdanig grote schaal, dat je het bijna een professionele organisatie kan noemen. Veel mensen kennen de grote paarse kledingkasten waar inwoners goede, tweedehands kinderkleding kunnen doneren, bedoeld voor mensen die zelf geen ruimte hebben om kleding te kopen.

“Dit jaar hebben wij zelf ook een kast geadopteerd. De paarse kast aan het Westeinde is voorzien van ons logo. Zo kunnen bedrijven op verschillende manieren een steentje bijdragen”, zegt Bergwerff. “Al vind ik dat de gemeente ook verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid die veel bedrijven en particuliere organisaties wel op zich nemen.”

Met de opvallende paarse kasten onderscheidt Stichting Lotje zich van andere initiatieven, denkt Bergwerff. “Met 20 kasten is er een mooie dekking in Den Haag. Het zou misschien een mooi streven zijn om dit nog veel verder uit te breiden. Wie weet is de bekende paarse kast over een paar jaar wel een landelijk symbool.”

Wil jij met jouw stichting of organisatie ook een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen in nood in Den Haag? Neem dan contact met ons op via info@stichtinglotje.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Ander Stichting Lotje nieuws