“Je kunt wegkijken of zelf de handen uit de mouwen steken.”

“Je kunt wegkijken of zelf de handen uit de mouwen steken.”

Sinds eind november is een nieuwe Kast van Lotje geopend bij wijkcentrum Bokkefort in Houtwijk. Sonja (75 jaar) en Marieke (46 jaar) beheren daar samen de Kast en zijn er elke vrijdag tussen 13.00 en 14.30 uur te vinden. Lotje’s Danielle ging in gesprek met onze oudste vrijwilliger en haar schoondochter.

Voorheen beheerden de dames de Kast van Lotje op ’t Eiland in Loosduinen, maar de aanloop was daar niet zo groot. Bij de Bokkefort delen elke vrijdag vrijwilligers van de Voedselbank pakketten uit. Dat zorgt direct voor aanloop bij de Kast waar Marieke en Sonja speelgoed en kinderkleding uitdelen.

“De samenwerking met de Bokkefort verloopt heel prettig” zegt Sonja. “Het is een hele goede combinatie zo samen met de Voedselbank. Voor veel mensen is de drempel nog net te hoog om naar de Kast van Lotje te gaan. Als zij hier dan toch al aanwezig zijn voor eten en drinken, worden ze meteen op onze Kast gewezen en zoeken ook daar nog wat leuks uit voor hun kinderen. Ook weten ze dat we hier elke vrijdag zijn, zodat we ook specifieke verzoeken kunnen uitzetten voor bepaalde kledingmaten of bijvoorbeeld sportschoenen.” Op de andere dagen kunnen mensen ook bij de Kast terecht via de vrijwilligers van de Bokkefort zelf.   

Op de vraag hoe Marieke en Sonja vrijwilliger voor Lotje zijn geworden, vertelt Marieke over een werkbezoek dat zij eerder had. “Ik liep rond in een Rotterdamse achterstandswijk met een Stadsmarinier. Hij vertelde over de problemen in de wijk met arbeidsmigranten, kinderen die er maar rond zwierven. Het deed heel treurig aan. Ik dacht toen bij mezelf, ik kan wegkijken of zelf de handen uit de mouwen steken. Op internet ben ik op zoek gegaan naar initiatieven in Den Haag en zo kwam ik bij stichting Lotje terecht. Je kunt op deze manier iets praktisch en nuttigs doen voor een ander. Toen Sonja hoorde dat ik vrijwilliger werd voor Lotje, zijn we het samen gaan doen.”

Tijdens ons gesprek wandelen drie Syrische kinderen naar binnen. Zij wonen nu vier maanden in Nederland en spreken de taal nog niet. Helaas is er geen plek op een lokale school voor ze. Het is koud buiten, rond het vriespunt. Eén van de meisjes draagt een te korte broek en zomerschoentjes zonder sokken. Met handen en voeten probeert Sonja uit te leggen dat ze kleding en schoenen mogen uitzoeken uit de Kast. Sonja: “Het is lastig communiceren. Ik zou ook zo graag even een praatje willen maken met de kinderen en ouders die hier komen. Maar uiteindelijk komen we er altijd wel uit.”

Bij de kast in de Bokkefort is vooral behoefte aan grotere maten. “Er komen hier weinig ouders met baby’s langs. Het zijn vooral veel tieners en daar hebben we niet altijd voldoende voorraad voor. Vorige week deelden we winterjassen uit. Die waren binnen een mum van tijd weg. Gelukkig kunnen we via de app met vrijwilligers van andere kasten elkaar om bepaalde maten kleding vragen en zo rouleert alles door Den Haag. Nieuw ondergoed en sokken zijn ook heel erg welkom om uit te kunnen delen.”  

Wil jij zelf nog goede en schone kleding, schoenen of speelgoed doneren of heb je het zelf momenteel wat moeilijk en zouden jouw kinderen het goed kunnen gebruiken? Dan ben je altijd welkom bij de Kast van Lotje in Bokkefort: Doctor H.E. van Gelderlaan 260, 2552 KW Den Haag

Ander Stichting Lotje nieuws