“Het feit dat er mensen zijn die aan je denken, dat je wordt gezien, dat doet veel meer dan wat dan ook.”

“Het feit dat er mensen zijn die aan je denken, dat je wordt gezien, dat doet veel meer dan wat dan ook.”

Lydia Vink is projectcoördinator bij Home-Start, een activiteit van Vereniging Humanitas die gezinnen ondersteunt waar sprake is van lichte opvoedvragen. In de Haagse gezinnen die zij koppelt aan ervaringsdeskundige vrijwilligers is regelmatig geen speelgoed, te weinig kleding en een tekort aan meubels. 

“Vaak is er dan ook een praktische hulpvraag waar je een groot verschil mee kunt maken. Soms zie je bij binnenkomst al wat er mist.”

De laatste jaren schakelde Lydia geregeld de hulp van Stichting Lotje in. Ze stuurde vrijwilligers met moeders naar de Kasten van Lotje voor kleding. Voor extra goederen deed ze een noodoproep via de site. Bijvoorbeeld bij een moeder die werd verrast met de komst van een vierde kindje.

“De moeder kampte met ernstige bekkeninstabiliteit en een depressie. Het gezin woont op de vierde verdieping, zonder lift. Ze was niet in staat om naar buiten te gaan. Al haar babyspullen waren allang het huis uit. Ze heeft een nulurencontract in de thuiszorg, dus haar inkomsten vielen ineens weg. De vader verdient weer net te veel om uitkeringen aan te vragen. Het gezin zat duidelijk in de put.”

Via een aanvraag bij Stichting Lotje kwam er een kinderstoel, kleding, kinderfietsen, en zakken vol speelgoed voor alle leeftijden. Van een donateur mocht heel het gezin nieuwe schoenen uitzoeken. Zo konden Lydia en haar collega’s ‘lucht en licht brengen’. 

“Ik was verrast door de hoeveelheid spullen die in korte tijd werden verzameld. Voor dit gezin kwam meer dan eigenlijk meer dan ze nodig hadden. Daar konden we mooi weer andere mensen mee helpen.”

Vooral het snelle schakelen vindt Lydia fijn. “Ik vulde een aanvraagformulier in en binnen de kortste keren had ik contact met Stichting Lotje. Met vrijwilligers kon ik snel afstemmen. Ik heb tijdens mijn werk niet zo veel tijd om achter dingen aan te gaan als ik een aanvraag indien, maar bij Stichting Lotje zat iedereen op dezelfde golflengte en was het snel geregeld.”

Met een klein gebaar kan je al een groot effect bereiken in gezinnen, zegt Lydia. Veel gezinnen staan volgens haar in de overlevingsstand. Ouders hebben geen ruimte om over speelgoed na te denken.  

“Natuurlijk kan een kind ook gelukkig zijn met een paar pollepels en een emmertje. Maar zeker bij oudere kinderen is het fijn als ze zich speelgoed hebben voor hun eigen leeftijd. Omdat wij gezinnen langere tijd blijven volgen, zien we ook hoe goed het de kinderen doet.”

Lydia en haar collega’s noemen dat het ‘Butterfly effect’: “Het feit dat er mensen zijn die aan je denken, dat je wordt gezien, dat doet veel meer dan wat dan ook. Er is geen dubbele agenda. Mensen doneren spullen, vrijwilligers geven hun tijd. Dat vinden mensen die de hulp nodig hebben heel bijzonder.”

Voor inwoners van Den Haag is het weer fijn als ze hun ongebruikte kleding en goederen met liefde kunnen doorgeven, zegt Lydia. 

“Dat is de kracht. Dat je met kleine, eenvoudige acties een lach op een gezicht kan toveren. De moeder die het vierde kindje kreeg, zag haar kindjes weer lachen. Het feit dat ze wordt gezien, heeft haar goed gedaan. Het geeft haar nieuwe hoop voor de toekomst.” 

Werk jij ook in de hulpverlening en wil je met ons samenwerken om kinderen in nood in Den Haag te kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via info@stichtinglotje.nl.

Ander Stichting Lotje nieuws