‘Het kunnen uitzoeken van goede kinderkleding geeft mensen een steuntje in de rug’

‘Het kunnen uitzoeken van goede kinderkleding geeft mensen een steuntje in de rug’

Jeugdverpleegkundige Karin Huijsmans ziet voor haar werk veel mensen die de kleding uit de Kast van Lotje goed kunnen gebruiken. 

“Voor de komst van de kast verzamelde ik zelf al kleding, maar dan op kleine schaal. Het helpt ouders die het lastig hebben bij het ontzorgen. Kleding is een basis. Jonge kinderen merken niet zo goed was ze dragen, maar voor oudere kinderen is het heel belangrijk dat ze zich gelijk voelen met de rest.”

Bij veel gezinnen spelen meerdere problemen rond bijvoorbeeld gezondheid, echtscheidingen of geldgebrek. Karin vraagt iedereen die langskomt of zij soms nog iets nodig hebben. Dankzij veel donaties van goede kinderkleding is er ook veel om te kiezen. 

“Het kunnen uitzoeken van goede kinderkleding geeft mensen een steuntje in de rug. Veel mensen weten ons gelukkig al goed te vinden, maar we merken ook dat sommige mensen zich schamen. Ze zeggen vaak dat ze geen kleding nodig hebben.” 

Soms pakt Karin er dan gewoon iets leuks bij, om ze over hun schroom heen te helpen. Zoals laatst, bij een moeder wiens huis was afgebrand. 

“Ze vond het heel lastig om hulp te accepteren. Vaak helpt het om dan samen te gaan kijken. Ze heeft goede kleding voor haar kinderen gevonden. En de kleding die ze niet meer nodig had, heeft ze ook weer schoon teruggebracht voor andere kinderen.” 

Voor een vader die de maten van zijn kinderen niet goed wist, is een passessie geregeld op het bureau. “We zeiden: neem de kinderen maar mee. Samen met mijn collega’s hielpen we de kinderen van 5, 7 en 9 jaar bij het uitzoeken. Met goed passende kleding gingen de kinderen weer naar huis.” 

Voor een gezin uit Syrië kon Karin binnen korte tijd veel regelen via de noodhulp van Stichting Lotje. 

“De vader heeft psychische problemen. Met twee kleine kinderen ging dat helemaal mis. De moeder kwam er alleen voor te staan. Een van de kinderen was uit het bed gegroeid en sliep sindsdien bij zijn moeder. Via de site van Stichting Lotje is toen een eigen kinderbed bezorgd.” 

Juist de praktische hulp kan soms een enorm verschil maken, legt Karin uit. “De moeder bleek vervolgens alle was met de hand te doen, omdat haar wasmachine stuk was. Via Stichting Lotje is toen ook een wasmachine geregeld. De mensen die hun machine doneerden, hadden bovendien nog een droogtrommel staan. Voor haar maakt dat nu een enorm verschil. Het is ongelooflijk hoe snel dat allemaal ging. De moeder is erg dankbaar.” 

De mooiste momenten zijn voor Karin de vrolijke gezichten die ze ziet, vooral bij de kinderen. “Een van de meisjes heeft hier op het bureau gestaan om kleding te passen. Ze had zelf helemaal geen leuke kleding. Dankzij de donaties kon ze in een mooie jurk naar het kerstfeest op haar school.”

Heb jij goede kleding over of heb je zelf kinderkleding nodig? Ga dan naar een van onze kasten bij jou in de buurt.

Ander Stichting Lotje nieuws