“Na een dag werd ik gebeld: Hoi, ehm, de hele administratie staat vol met tassen!”

“Na een dag werd ik gebeld: Hoi, ehm, de hele administratie staat vol met tassen!”

Als leerling van het Haags Montessori Lyceum wilde Cato Rogaar (17) graag eens iets goeds doen. “Wij zitten in een welvarende, witte bubbel. Ik ben zelf best wel links. Ik vind dat er een eerlijke verdeling moet komen van geld, kleding en goederen. En leerlingen bij ons op school hebben gewoon heel veel kleding.”

Haar klasgenoten hadden in examentijd wel iets anders aan het hoofd. Leerlingen uit de brugklas en de tweede klas wilden haar juist heel graag helpen. “Via de klankbordgroepen gingen we brainstormen. Ze bleken echt laaiend enthousiast. Dat was heel vet om te zien.”

Er kwam een commissie met leerlingen, er werden shirts gedrukt, er kwamen posters: ‘HML helpt’. Cato kwam via leerlingcoördinator Florence Stinis in contact met Kiki Vladimir, manager bij Stichting Lotje. Zij vertelde Cato wat leerlingen voor Stichting Lotje kunnen betekenen. 

Binnen korte tijd vroegen de leerlingen rond bij ouders, oppasmoeders en hockeymoeders. Ook regelden ze een oproep voor inzameling via het HML. “De volgende dag werd ik gebeld door de school. Ze zeiden: Hoi, ehm, de hele administratie staat vol tassen. Er stonden zeker vijftig volle tassen met kleding. De opbrengst was fantastisch. Er waren zelfs leerlingen die nieuwe kleding hadden gekocht.”

Daarmee hadden de leerlingen wel een logistiek probleempje, vertelt Cato. Met fietskratten, een bakfiets en de auto van vrijwilligers is alle kleding vervoerd. Iedereen hielp mee. De jongste leerling (Emma, 11) regelde nog een extra ritje van een docent. 

Eind april hielpen ze Stichting Lotje bij een uitdeelactie bij de Markuskerk in Moerwijk, waarbij alle verzamelde kleding kon worden uitgedeeld. Op alle leerlingen maakte dat diepe indruk, vertelt Cato. 

“De mensen kwamen voor de Voedselbank. Het uitdelen van kleding kwam voor sommigen als een verrassing. Je zag de opluchting als ze kinderkleding mochten kiezen voor hun kind.”

Cato zag hoe een brugklasser stond te kletsen met een van de bewoners. Samen zochten ze naar een zwembroek voor zwemles. “Er was ook iemand die heel hard moest huilen. Maar er waren vooral ook veel leuke gesprekjes. Het was vet om te zien hoe een jongen van 11 een meisje van 3 hielp zoeken naar een pop om mee te spelen.”

Volgend jaar heeft Cato een tussenjaar. Ze hoopt op een vervolg. En ze wil zeker nog eens komen helpen. “Eigenlijk wil ik dat er een inleverpunt komt op de school. Daar moet ik na de examens nog even naar kijken.”

Wil jij met jouw school ook een inzamelingsactie organiseren? Neem dan contact met ons op via info@stichtinglotje.nl.

Cato (midden) in actie bij de Markuskerk

Ander Stichting Lotje nieuws