“Veel mensen kunnen het nu gewoon niet betalen”

“Veel mensen kunnen het nu gewoon niet betalen”

De kleding in de Kasten van Lotje is altijd schoon, net en goed gesorteerd. Dat is een belangrijke reden voor het succes, zegt Ruud, beheerder van MOC Den Haag (Multicultureel Ontmoetings Centrum).

Sinds een jaar staat er een Kast van Lotje in het centrum. De opvallende paarse kleur van de Kast trekt meteen de aandacht van mensen, ziet Liza (coördinator van de Kast). “Mensen komen daar snel op af. Het is heel fijn om deze kleding uit te kunnen delen.”

Liza beoordeelt de kinderkleding die binnenkomt en ze sorteert alles zorgvuldig op maat. Elke week helpt ze mensen die zelf geen geld hebben voor goede kleding of schoenen. “In de wijk is veel armoede. Er wonen veel mensen die onze hulp hard nodig hebben. En we helpen nu natuurlijk ook gezinnen die uit Oekraïne komen. Op dit moment is de Kast alweer leeg.”

Vooral sportkleding gaat hard. Maar ook naar alle andere kleding is veel vraag. “Ik vind de Kast een goed idee”, aldus Liza. “Het loopt hier in de Schilderswijk heel goed. Ik krijg veel blije reacties van mensen. En ook van mensen die kleding komen brengen. Vrijwilligers van Stichting Lotje brengen soms wel drie auto’s vol.”

De nieuwe kleding krijgen ze van mensen uit heel Den Haag, vertelt Ruud. Hij wordt zelf ook vaak benaderd door mensen die graag willen doneren. “Dat is dan mooie, goede kleding uit andere delen van de stad. Mensen zijn blij dat ze anderen daarmee een plezier kunnen doen. Kinderen groeien snel. En kijk maar eens wat kleding kost. Veel mensen kunnen het nu gewoon niet betalen.”

Ruud en Liza vinden vooral de structuur en de coördinatie van Stichting Lotje van toegevoegde waarde. Ruud: “Je hebt wel meer inzamelpunten voor goede doelen, maar daar ligt vaak alles op een hoop. Vies, kapot, alle maten door elkaar”, legt hij uit. “Bij Stichting Lotje leiden vrijwilligers alles in goede banen. Er is overzicht en structuur. Dankzij Liza ligt alles precies op maat. Zij zorgt er bij ons voor dat alles netjes blijft. Zonder die begeleiding wordt het echt een chaos. Nu kunnen we heel veel mensen helpen.”

Heb jij nog goede kinderkleding over of heb je kleding nodig voor jouw kinderen? Ga dan naar een van onze kasten, kijk op onze kastenpagina voor een kast bij jou in de buurt.

Ander Stichting Lotje nieuws