Duizenden Haagse kinderen in nood geholpen in 2021

Duizenden Haagse kinderen in nood geholpen in 2021

 

In 2021 heeft Stichting Lotje weer duizenden Haagse kinderen, die zich in een noodsituatie bevinden, kunnen helpen. Het afgelopen jaar ging de stichting steeds meer naar de mensen toe, omdat vanwege de coronamaatregelen met verschillende lockdowns de Kasten van Lotje niet altijd goed bereikbaar waren. In samenwerking met de Haagse voedselbanken, kerken en wijkcentra heeft Stichting Lotje via mobiele uitgiftepunten in de stad honderden gezinnen kunnen verblijden met kinderkleding, speelgoed en boeken. Daarnaast hielp Lotje mee aan de inzamelactie voor slachtoffers van de brand in de Schilderswijk en organiseerde de stichting verschillende inzamelacties voor buitenspeelgoed, knutselpakketten en uitjes voor kinderen die het thuis niet breed hebben. Ook zijn 40 gezinnen geholpen met een individuele hulpvraag voor bijvoorbeeld tweedehands meubels of een kinderfiets, die de stichting via de gemeente Den Haag of gezinsvoogden ontving.    

10 jaar Stichting Lotje

Dit jaar bestaat Stichting Lotje 10 jaar. Vanwege de coronamaatregelen is het jubileumfeest uitgesteld tot het voorjaar van 2022. In de afgelopen 10 jaar heeft de Haagse stichting een groot netwerk opgebouwd van bedrijven, particulieren, scholen, stichtingen, kerken, wijkbureaus en anderen die Lotje een warm hart toedragen. Samen met hen helpt Lotje kinderen en hun gezinnen waar dat kan. In Den Haag leeft 1 op de 6 kinderen onder de armoedegrens. Dat zijn er 20.000. Door de coronapandemie heeft Stichting Lotje het aantal gezinnen dat afhankelijk is van hulp, ook zien groeien. Dankzij de ruim 3600 volgers op Facebook, krijgt Lotje vaak binnen een dag al kinderbedden, kasten, bureaus en andere materialen waar behoefte aan is, gedoneerd, waardoor er snel geschakeld kan worden. De stichting, die volledig op vrijwilligers draait, verbindt Hagenezen, Haagse ondernemers en hulporganisaties.   

20 Kasten van Lotje

In 2021 opende de stichting de 20e Kast van Lotje. Verspreid over Den Haag kunnen ouders gebruikte, nog goede kinderkleding brengen bij de paarse Kasten die veelal bij buurtcentra, kerken en Centra voor Jeugd & Gezin zijn ondergebracht. Zo krijgt de kleding een tweede leven bij kinderen die het thuis wat minder breed hebben. Naast kleding en speelgoed zijn sinds afgelopen jaar ook gratis menstruatieproducten via de kasten beschikbaar voor tienermeisjes en moeders. Via gezinsvoogden, scholen en stichtingen worden gezinnen die ervoor in aanmerking komen, gewezen op de Kasten van Lotje. 

Netwerk met scholen en bedrijven vergroten   

Om nog meer kinderen een lichtpuntje te kunnen brengen in moeilijke tijden, wil Stichting Lotje het aankomende jaar haar netwerk met scholen en bedrijven vergroten. Op de scholen zien de leerkrachten welke kinderen hulp nodig hebben en kunnen individuele aanvragen indienen bij Lotje. Daarnaast doneren steeds meer scholen en sportverenigingen hun gevonden voorwerpen, steunde de Haagsche Schoolvereeniging (HSV) ons met een bijzonder gulle donatie en heeft de eerste maatschappelijke stage het afgelopen jaar plaatsgevonden door scholieren bij Lotje. Dit wil Lotje in 2022 graag uitbreiden.

Ook benaderen steeds meer Haagse ondernemers de stichting omdat zij iets willen betekenen voor kinderen in nood. Stichting Lotje is hierin de verbindende partij. Zo heeft een ondernemer het afgelopen jaar 18 laptops gedoneerd die via Lotje in wijkcentra zijn uitgedeeld waar jongeren computerlessen en huiswerkbegeleiding kunnen volgen. De zeepwinkel Lush in de Haagse binnenstad heeft voor het tweede jaar op rij in de zomervakantie schoolspullen ingezameld in haar winkel die Lotje aan het begin van het schooljaar onder tieners heeft verspreid. En kinderkledingwinkels zoals Achtung Baby, Pleun & Ko en NNN doneren doorlopend kleding aan de stichting, die via de Kasten van Lotje weer een tweede leven krijgt. Bedrijven en scholen die in het nieuwe jaar graag willen samenwerken met Stichting Lotje kunnen zich melden via de website.  

Ander Stichting Lotje nieuws