Onze vrijwilligers uitgelicht: Danielle van Essen, communicatie/PR

Onze vrijwilligers uitgelicht: Danielle van Essen, communicatie/PR

“Mijn groengele hart is inmiddels ook paars gekleurd.”

Als geboren en getogen Hagenees heb ik een groot groengeel hart. Doordat ik na mijn studententijd een paar jaar anti-kraak heb gewoond, heb ik ook veel verschillende wijken in de stad leren kennen. In 2005 ging ik samenwonen met mijn man die zijn hele leven in dorpen heeft gewoond en daar een voorkeur voor had. Wateringse Veld werd ‘ons compromis’; een dorp binnen de stad.

Inmiddels zijn we twee dochters van 12 en 8 jaar rijker en door hun komst kwam ik een paar jaar geleden in aanraking met Stichting Lotje. Ik had, zoals veel moeders in mijn omgeving, veel kinderkleding over en zocht een goed doel om dat naartoe te brengen. Een vriendin wees me op de Kast van Lotje die toen net in het CJG Wateringse Veld was geopend.

1 op de 6 kinderen leeft in armoede

Ik ging Lotje volgen op Facebook en zag vervolgens welke mooie initiatieven de stichting nog meer onderneemt, zoals het verzamelen van bedden en kasten als kinderen thuis bijvoorbeeld op de bank moeten slapen. Of het inzamelen van giften voor een dagje uit als de financiële middelen er niet zijn in het gezin. Mijn moederhart schrok er enorm van om te lezen dat 1 op de 6 kinderen in Den Haag in armoede leeft. Stichting Lotje werkt hier heel mooi als verbindende factor tussen gevers en ontvangers, maar ook tussen Haagse wijken onderling. Daar wilde ik meer mee doen.

Social Mediakanalen

Wat begon met het delen van de Facebookoproepen tot meubels of speelgoed, breidde zich langzaam uit tot het verzamelen van materialen aan huis die ik bij een volgende oproep weer kon doneren. En toen viel mijn oog op een vacature voor een vrijwilliger communicatie. In het dagelijks leven werk ik ook in de communicatiebranche. Na diverse functies als communicatie adviseur, PR-adviseur en woordvoerder bij met name non-profit organisaties, leek het mij een mooie match en aanvulling om me een paar uur per maand ook in te zetten voor een doel dat zowel letterlijk als figuurlijk dicht bij me lag: hulp bieden aan Haagse kinderen in nood. In de praktijk betekent dit voor mij vooral het bijhouden van de social mediakanalen en af en toe wat persmomenten creëren. Zoals bij de actie voor babyfoons in de Haagse ziekenhuizen toen de coronapandemie net begon en de samenwerking met Haagse voedselbanken waar wij namens Lotje speelgoed en kinderboeken uitdeelden.

3.000 volgers

Mijn groengele hart is inmiddels ook paars gekleurd: de kleur van Stichting Lotje. Wat een mooi werk verrichten wij met een enthousiaste groep van allemaal vrijwilligers. Het is heel fijn om te zien dat steeds meer lokale bedrijven, scholen, buurtverenigingen en vele particulieren Lotje ook in hun hart sluiten en speciale acties voor ons organiseren. Hierdoor kunnen we steeds meer kinderen helpen en blij kunnen maken. De  coronapandemie liet duidelijk zien dat iedereen zomaar in een (financieel) moeilijke situatie terecht kan komen en afhankelijk kan worden van stichtingen als Lotje. Het is zo fijn dat we dankzij ons steeds groeiende netwerk op een snelle manier kunnen bijspringen waar nodig. Of het nu om een hulpvraag vanuit de jeugdzorg gaat of een brand, waardoor een heel wooncomplex onbewoonbaar wordt verklaard, Lotje helpt kinderen waar nodig. Dankzij het ruime netwerk van inmiddels 3.000 volgers, zie ik de reacties op facebook vaak al snel binnenkomen, na het plaatsen van een hulpvraag en kunnen we het betreffende kind/ gezin vaak binnen een dag al voorzien van de nodige materialen.   

Samen Lotje op de kaart zetten?

Ik zou heel graag allerlei mooie communicatieprojecten voor Stichting Lotje willen uitwerken, om nog meer hulpverleners, hulpbehoevenden en potentiële gevers te bereiken, maar ik ben helaas ook beperkt in mijn beschikbare tijd. Naast een full time baan en de zorg voor mijn gezin doe ik met veel liefde mijn vrijwilligerswerk voor Lotje, maar ik zou het heel fijn vinden als iemand mij daarbij wil helpen. Heb jij een paar uurtjes per week of per maand over en zou je samen met mij de activiteiten van Stichting Lotje meer onder de aandacht willen brengen, dan is dit jouw kans! Er staat namelijk een vacature open voor een extra vrijwilliger communicatie/ PR. Je kunt bij interesse een mailtje met jouw motivatie sturen naar info@stichtinglotje.nl.                     

Ander Stichting Lotje nieuws