Stichting Lotje helpt 3.000 Haagse kinderen in nood in 2020

Stichting Lotje helpt 3.000 Haagse kinderen in nood in 2020

Met de hulp van veel Haagse inwoners en ondernemers heeft Stichting Lotje in het jaar 2020 ruim 3.000 kinderen in nood kunnen helpen. Vanwege de coronamaatregelen ontving Stichting Lotje minder rechtstreekse hulpaanvragen dan normaal, maar zijn er door creatieve aanpassingen en het gebruik van Lotjes grote netwerk, mooie initiatieven ontstaan, waarmee de stichting hulp aan meer mensen in nood kon bieden. Zo verzamelde Lotje 85 babyfoons in voor de Haagse ziekenhuizen tijdens de eerste coronagolf, om het communiceren tussen patiënten en verpleegkundigen te vergemakkelijken. Daarnaast maakte ze ruim 350 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank, blij met knutselpakketten tijdens de eerste lockdown en konden 150 kinderen, die nooit een uitje maken, genieten van een dagje Drievliet in de zomer.

De laatste twee weken van het jaar sluit Stichting Lotje af met twee acties. Vanaf maandag 21 december roept Lotje Hagenaars op om geld te doneren voor ‘warme winterpakketjes’, bestaande uit een muts, sjaal en wanten. Deze deelt Lotje later uit op diverse locaties in Den Haag aan kinderen die het nodig hebben. Daarnaast deelt Lotje op woensdag 23 december speelgoed uit op de ‘Kerst Vers voor de Voedselbank-actie’ op de Haagse Markt. Het speelgoed heeft Lotje kunnen aanschaffen dankzij opbrengsten van de kerstmarktdonatie van de Da Costaschool en donaties van BCD Travel.

19 Kasten van Lotje
In 2020 opende de stichting de 19e Kast van Lotje. Verspreid over Den Haag kunnen ouders gebruikte, nog goede kinderkleding doneren aan de Kasten die veelal bij scholen, buurtcentra en Centra voor Jeugd & Gezin zijn ondergebracht. Zo krijgt de kleding een tweede leven bij kinderen die het thuis wat minder breed hebben. Ook zette Lotje veel hulpoproepen uit voor bijvoorbeeld  tweedehands bedden, kledingkasten en aankleding van een huis die de stichting ontvangt via de gemeente Den Haag, pleegopvang en gezinsvoogden. Dankzij het grote netwerk aan volgers op Facebook, krijgt Lotje vaak binnen een dag de spullen al gedoneerd, waardoor er snel geschakeld kan worden. Bij een alleenstaande moeder van vijf kinderen in de schuldhulpverlening ging de wasmachine onlangs kapot. Binnen een uur na het plaatsen van de oproep, werden er al 5 wasmachines aangeboden.   

Lotje verbindt Hagenezen
In 2020 hebben ook steeds meer Haagse basisscholen speciale acties georganiseerd met Lotje als doel, zoals sponsorlopen en kerstmarkten. Hierdoor helpen de kinderen van de ene Haagse school rechtstreeks kinderen van een andere Haagse school. Ook lokale ondernemers hielpen Lotje het afgelopen jaar. Bij zeepwinkel Lush in de Binnenstad konden klanten de hele maand juli schoolspullen doneren, waar Lotje uiteindelijk 100 scholieren blij mee kon maken. Shopbambloo doneerde vervolgens ook nog 60 rugzakken voor dit doel. Kinderkledingwinkel Achtung Babystore doneerde meerdere malen zakken kleding voor de Kasten van Lotje en BeKo Consulting sponsorde de aankoop van 150 paar WalkyTalkies; sokpoppen die Lotje rond Sinterklaastijd via schoencadeaus uitdeelde. Daarnaast werkte Lotje meerdere malen in het jaar samen met de BabyBullenbank, stichting Sintvoorieder1 en de Voedselbanken om nog meer kinderen blij te kunnen maken, die het in deze tijd zo moeilijk hebben.

Over Stichting Lotje
Stichting Lotje werd 8 jaar geleden opgericht door Lucas en Else, ouders van Lotje, om dichterbij de maatschappij te staan en iets te kunnen betekenen voor kinderen die het echt nodig hebben. In Den Haag leeft één op de zes kinderen onder de armoedegrens. Dat zijn er 20.000.

Ander Stichting Lotje nieuws